Skip Navigation Links
Kezdőlap

Az iskoláról

AZ AGGTELEKI ÁLTALÁNOS ISKOLA TÖRTÉNETE

Községünkben 1938-ban alapították az iskolát. Az intézmény alapító okiratában ez a dátum szerepel az alapítás éveként bejegyezve. Írásos emlékek azt is bizonyítják, hogy már az 1800-as évek második felétől működött itt iskola.

Az 1900-as évek közepétől két tanteremben, összevont osztályokban, délelőtt-délutáni váltással folyt az oktatás. 1974-ben a körzetesítés során a felsős tanulók a közeli faluba, Ragályba jártak iskolába. Ebben az időben a ragályi iskola nagyobb befogadó képességű intézmény volt. Az 1990-es évek elején a gyermeklétszám megnövekedése következtében megkezdődött a meglévő iskola bővítése.
Intézményünk életében az elmúlt időszak legfontosabb dátumai:

  • 1994. szeptember 1-jén megépült az iskola új épületrésze, megkezdődött nyolc osztott évfolyamon a tanítás.

  • 1997-ben elkészült a tornaterem.

  • 1998-ban számítástechnika szaktanterem kialakításra kerül.

  • 1999-ben a tetőtér beépítésére került sor. Az intézménybővítést a Phare támogatással valósíthattuk meg.  

  • 2019-ben az Aggteleki Önkormányzat energetikai korszerűsítési pályázata által iskolánk külső szigetelést, új fűtési rendszert, új nyílászárókat kapott. A Kazincbarcikai Tankerület támogatásával felújításra került a tornaterem is.

Az elmúlt  tanévekben az iskolai könyvtár kialakítása, fejlesztése volt a fő cél, ami jelenleg is folyamatban van. Örvendetes az, hogy fenntartói támogatással, jelentős önrész vállalásával komoly mértékű fejlesztés történt az elmúlt évek során. Az intézmény bútorzata: új tanulói padok, székek és tantermi szekrények  kerültek beszerzésre. Az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 számú "Digitális kompetencia fejlesztése" című projekt kapcsán informatikai eszközparkunk is megújult. Az informatikai terembe új tanulói asztali számítógépek kerültek beüzemelésre, ezenkívül 50 db tablet, legórobot, tanulói notebook áll rendelkezésre a digitális kompetenciák elsajátítására.

Intézmény fenntartói:

2000. szeptember 1-jén intézményfenntartói társulás létrehozása Aggtelek és Jósvafő községek önkormányzatai között. Többcélú intézmény megalakulása. Önálló gazdálkodói jogkörrel rendelkező intézménnyé válás.

A KLIK központi szerve 2017. január 1-től Klebelsberg Központ néven működik tovább.

A köznevelési intézmények fenntartói jogai és kötelezettségei tekintetében 2017. január 1-től a KLIK jogutódja a Kazincbarcikai Tankerületi Központ. A települési önkormányzat tulajdonú ingatlan és ingó vagyonra vonatkozóan a tankerületi központot ingyenes vagyonkezelői jog illeti meg, mind addig, amíg köznevelési feladat folyik az intézményben.

Az intézmény jó kapcsolatot alakított ki az Aggteleki Nemzeti Parkkal. A Nemzeti Park bázisiskolájaként működik, amely jelentősen segíti az iskolában folyó környezeti neveléssel kapcsolatos célkitűzéseink megvalósítását.

2010-től Madárbarát iskola vagyunk és 2016. decembertől elnyertük az Ökoiskola címet.

Iskolánkban zene és néptánc oktatása is folyik. A Kodály Zoltán Művészeti Iskola tanárai oktatják gyerekeinket furulyára, zongorára és néptáncra. Helyben megoldott gyermekeink logopédiai szűrése és foglalkoztatása. A szakembereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Putnoki Tagintézménye biztosítja. Az SNI és BTM-s tanulók ellátásáról a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és annak Putnoki Tagintézménye, valamint a Kazincbarcikai Csillagfürt EGYMI szakemberei gondoskodnak. 


Kellemes böngészést kívánok az iskola minden dolgozója nevében!

Szegőné Bene Anita

 intézményvezető