Skip Navigation Links
Kezdőlap

Az iskoláról

AZ AGGTELEKI ÁLTALÁNOS ISKOLA TÖRTÉNETE

Községünkben 1938-ban alapították az iskolát. Az intézmény alapító okiratában ez a dátum szerepel az alapítás éveként bejegyezve. Írásos emlékek azt is bizonyítják, hogy már az 1800-as évek második felétől működött itt iskola.

Az 1900-as évek közepétől két tanteremben, összevont osztályokban, délelőtt-délutáni váltással folyt az oktatás. 1974-ben a körzetesítés során a felsős tanulók a közeli faluba, Ragályba jártak iskolába. Ebben az időben a ragályi iskola nagyobb befogadó képességű intézmény volt. Az 1990-es évek elején a gyermeklétszám megnövekedése következtében megkezdődött a meglévő iskola bővítése.
Intézményünk életében az elmúlt időszak legfontosabb dátumai:

  • 1994. szeptember 1-jén megépült az iskola új épületrésze, megkezdődött nyolc osztott évfolyamon a tanítás.
  • 1997-ben elkészült a tornaterem.
  • 1998-ban számítástechnika szaktanterem kialakításra kerül.
  • 1999-ben a tetőtér beépítésére került sor.
  • 2000. szeptember 1-jén intézményfenntartói társulás létrehozása Aggtelek és Jósvafő községek önkormányzatai között. Többcélú intézmény megalakulása. Önálló gazdálkodói jogkörrel rendelkező intézménnyé válás.

Az intézménybővítést a Phare támogatással valósíthattuk meg. Az így kialakított helyiségeket igény szerint vállalkozási tevékenységünk (Bakancsos szálló) bővítésére használjuk, tanítási idényben tanteremként funkcionáltak, jelenleg az erdei iskola program színhelyei. Az elmúlt a tanévekben az iskolai könyvtár kialakítása, fejlesztése volt a fő cél, ami jelenleg is folyamatban van. Örvendetes az, hogy fenntartói támogatással, jelentős önrész vállalásával komoly mértékű fejlesztés történt az elmúlt évek során. 2013. január 1-jével  iskolánk fenntartója és működtetője a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. 2013. szeptember 1-jével kezdte meg működését Zádorfalvai Telephelyünk, ahol 2 tanítónő összevont osztályban végez oktató- nevelő munkát. Székhely intézményünkben 10 főállású pedagógus, és 3 óraadó tanár dolgozik.

Az intézmény jó kapcsolatot alakított ki az Aggteleki Nemzeti Parkkal. A Nemzeti Park bázisiskolájaként működik, amely jelentősen segíti az iskolában folyó környezeti neveléssel kapcsolatos célkitűzéseink megvalósítását.

Iskolánkban zene és néptánc oktatása is folyik. A Kodály Zoltán Művészeti Iskola tanárai oktatják gyerekeinket furulyára, zongorára és néptáncra. Helyben megoldott gyermekeink logopédiai szűrése és foglalkoztatása. A szakembereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Putnoki Tagintézménye biztosítja.


Kellemes böngészést kívánok az iskola minden dolgozója nevében!

Kondorné Sztojka Ágnes
Igazgató